anwb  acsi  recron vvv   100procent    echtAchterhoek    wifi 

Heden

Ook nu worden bij Klompenmakerij ten Hagen jaarlijks nog duizenden klompen gemaakt en verkocht.

KlompenTenHagen008Een groot deel van het productieproces gaat tegenwoordig machinaal. Maar voordat uit de bollens (blokken hout) klompen zijn geworden , gaan ze desondanks nog talrijke malen door de handen van de klompenmaker Herman.

Van de bollens worden kleinere stukken gezaagd. Passen en meten om de juiste klomp te kunnen maken.

 

Voorzagen voorboren naboren .......

KlompenTenHagen006Het hout voor de klompen wordt opgekocht van boeren en boseigenaren. De gevelde bomen worden afgekort tot houtblokken, de zgn. bollens. Allereerst worden de bollens met de bandzaag in blokken gezaagd, die vervolgens in de "kopiëermachine" met behulp van een mal de juiste buitenvorm van een klomp krijgen. Daarna boort een volautomatische voorboormachine het (ruwe) voetgat uit, waarna met de naboormachine de exacte pasvorm wordt aangebracht.

 

Eigen motief.

KlompenTenHagen016Omdat het afstellen van de machines steeds weer veel tijd kost, worden de klompen in series gemaakt. Nadat de klompen van de naboormachines komen, worden ze gedroogd en van binnen- en buiten geschuurd. Daarna zijn ze in feite gebruiksklaar, tenzij men ze geverfd wil hebben. Het verven gebeurt met de hand ! Tot en met het aanbrengen van het eigen motief op de kap. Dit gebeurt met een biezentrekker en penseel. Het blauwe motief op de klomp, het eigen motief / merk van de meester klompenmakers van Ten Hagen.

 

Gezond en veilig.

De houten klomp is een gevraagd artikel voor werk, hobby, tuin en op de boerderij. Door orthopeden aanbevolen als gezond schoeisel, warmte isolerend, ventilerend, vochtregulerend en veilig.

Klompenmakerij Ten Hagen beschikt over het CE-certificaat veiligheidsschoeisel in de hoogste categorie.

 

Camping & Klompenmakerij Ten Hagen

Waliënsestraat 139 a
7103 EA Winterswijk
T: +31 (0) 543 531 503
E: stuur ons een e-mail...
KvK 08065106

U bereikt ons over een stuk zandweg, de 2e camping aan de rechterkant.